Viime syksynä tein ensimmäisen kerra mehua variksenmarjoista, ja viime viikolla tein tälle syksylle ensimmäisen satsin. Viime syksynä käyttämääni ohjetta en siinä tilanteessa löytänyt mistään, joten etsin uuden ohjeen. Se on tässä:

2,5 l marjoja

2 l kuumaa vettä

2 tl viinihappoa

vajaa kilo sokeria

Survo marjat ja kaada niiden päälle kuuma vesi. Anna mehustua seuraavaan päivään. Siiviloi marjat pois ja lisää mehuun viinihappo ja sokeri. Anna seistä pari päivää. Siivilöi vielä tarvittaessa ja pullota. Säilytä kylmässä. Mehu on valmista nautittavaksi heti.


No, löysin sitten myöhemmin viime syksynä käyttämäni ohjeen. Määrät olivat suunnilleen samanlaiset, suurin ero oli viinihapon lisäämisessä. Toisessa ohjeessa se näet lisättiin jo mehustumisvaiheessa. Tässä ohjeessa mehun annettiin seistä survomisen jälkeen pari vuorokautta kylmässä ja sitten siilaataan ja pullotetaan.

Viime syksynä tekemälläni ohjeella mehu oli todella hyvää. Juotavaa tuosta tuli kyllä nytkin. Sokeria tosin taisin laittaa nyt hiukka enemmän, ainakin kovin makee on minun suuhuni. Tässäpä mehu odottamassa pullotusta.

1253556457_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vanha kansahan juo kaarnikkamehun laimentamattomana, hiukan liköörin tapaan. Kyllä se maistuu laimennettunakin, kokeiltu on.