Perjantai-illan iltapalaksi päätin kokeilla paahdettua porkkakeittoa ja porkkanasämpylöitä. Molemmat ohjeet bongasin vanhoista Yhteishyvän ruokalehdistä. Onnistuivat molemmat hyvin, sämpylöitä piti tehdä sunnuntaina toinen satsi. Keittoon tuli paahtamisesta aivan ihana makea maku. Keiton ohje oli kahteen annokseen, mutte me syötiin siitä vielä lauantainakin, eli varsin reilu annoskoko. Mausteita käytin keitossa reilusti ohjeessa mainitun määrän, eikä ollut ollenkaan liikaa.


Paahdettu porkkakeitto (2 annosta)

500 g porkkanoita

2 sipulia

1 rkl öljyä

1/2 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

1 tl juustokuminaa

6 dl vettä

1 1/2 kasvisliemikuutiota

1 dl kermaa


Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit reiluiksi paloiksi. Aseta palat pellille leivinpaperin päälle. Sekoita öljy ja mausteet keskenään ja sekoita kasvisten joukkoon. Paahda uunin alatasolla 200 asteessa, kunnes porkkanat ovat kypsät. Kiehauta vesi kattilassa, lisää liemikuutiot. Kaada paahdetut kasvikset veteen ja siirrä kattila liedeltä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Siirrä kattila takaisin liedelle, lisää ja kerma ja kiuhauta.


Porkkanasämpylät (16 kpl)

200 g porkkananoita

3 dl maitoa

1 ps kuivahiivaa

1 tl suolaa

2 rkl öljyä

3 dl kaurahiutaleita tai -leseitä

n. 6 dl vehnäjauhoja


Pese, kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita hiiva noin desiin jauhoja, sekoita maidon joukkoon. Lisää suola, öljy ja porkkanaraaste. Lisää hiutaleet tai leseet ja loput jauhot vähitellen, ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki, ja jaa se 16 osaan. Pyörittele paloista haluamasi laisia sämpylöitä (itse en sen kummemmin muotoile paloja, pellille vaan). Anna kohota noin 15 minuuttiia. Voitele tämän jälkeen vedellä tai munalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

1240232161_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Keitosta ei tullut otettua kuvaa, mutta se näytti samalta kuin porkkanakeitot yleesäkin: oranssilta. :-)