Olin pari viikkoa sitten ystäväni kanssa Marttojen yrttikurssilla. Jaossa oli runsaasti tietoa niin yrttien kasvatuksesta, käytöstä kuin luonnon yrttien keräämisestä ja säilönnöstä. Illan päätteeksi teimme myös yrttiaterian. Yrttisen jälkiruokapiiraan kanssa tarjolla oli yrttijuomia: horsma-, nokkos- ja vadelma-koivujuomia. Horsmajuomaa pääti kokeilla tehdä kotonakin juhannusreissun aluksi. Kaupunkialueelta en viitsi (eikä ole suotavaakaan) horsmia juomaan kerätä, mutta kun suunnattiin maalle niin tilanne on toinen. Horsman lehdet kerätään juuri näin alkukesällä, ennen kukintaa. Keruupaikan ei kannata olla lähellä tietä, eikä keinolannoitetulla alueella. Helpointa on katkoa mukaan muutama varsi, ja irrotta lehdet kotona juuri ennen kun laittaa juoman hautumaan. Itse pelkäsin, että juomasta tulisi liian vahvaa, joten olin todella varovainen lehtien määrän ja haudutusajan suhteen. Kauemmin olisin saanut juomaa hauduttaa. Väriä juomassa saisi olla näet enemmän.


Horsmajuoma (noin 1 l juomaa)

horsmanlehtiä n. 2,5 dl

kiehuvaa vettä 1 l

hunajaa


Kaada kiuhuva vesi horsmanlehtien päälle. Anna hautua noin 10-15 min. Siivilöi lehdet pois. Mausta juoma makusi mukaan hunajalla.

1245854223_img-d41d8cd98f00b204e9800998e